Tokod Falu Helytörténeti Kultúrmisszió

2017 Annavölgyi Téli Túra

2017-ben 15. alkalommal került megrendezésre a sokak számára “Túlélő Túraként” is ismeretes annavölgyi téli túra. Rendhagyó volt ez a 15. alkalom, hiszen idén egy tokodi csoport is szép számmal csatlakozott a kirándulókhoz. A következő sorokban olvashattok néhány gondolatot az ötletről és a megvalósításról, az élménybeszámolóról, és természetesen nem hagyhatjuk ki a köszönetnyilvánítást sem!

 

Mint azt már az oldal követői korábban olvashatták, igyekszünk az év különböző szakaszaiban a falu különböző területeire kirándulásokat szervezni, hogy a Tokodiak megismerjék környezetüket, és egy kicsit csoportosan is megmozgassák magukat. A legutóbbi, ősszel megszervezett kis kirándulásunk alkalmával érkezett az ötlet, hogy a decemberi túrát összeköthetnénk a már több mint 10 éve nagy sikerű annavölgyi túrával. Novemberben meg is kezdődtek az egyeztetések, azt mondhatjuk, hogy Annavölgy a vártnál nagyobb lelkesedéssel és örömmel fogadta a jelentkezésünket. December elején bejártuk a lehetséges útvonalakat, amelyen keresztül Tokod irányából csatlakozni tudunk. Miután az útvonal véglegesítése megtörtént, a fő feladattá vált az esemény reklámozása. Mind itt a digitális felületen, mind pedig a falubeli hirdetőtáblákon igyekeztünk promózni a túrát, mindezeknek köszönhetően Tokodról 130 regisztrált résztvevőt sikerült rábírni, hogy csatlakozzanak. Úgy gondoljuk, első körben nagyon szép számnak mondható. Annavölgyről is a szokásosnál többen, több mint 270-en vettek részt az eseményen, ami azt jelenti hogy összesen több mint 400 fő járta végig az útvonalat.

 

Tokodon a templom téren gyülekeztünk, köszönjük Bánhidi Lászlónak a lehetőséget a gyülekezési ponthoz. 16 óra után néhány perccel, az önmagát megadó technikai malőrt követően indultunk el a Miklós-berek felé. Útközben még néhányan csatlakoztak a csoporthoz, majd mire alkonyodott, már az erdőben osontunk felfelé. A találkozási pont a megbeszéltek szerint a Miklós berek keleti végénél lévő bányász emlékműnél volt. Az odáig tartó másfél órásnak tervezett utat sikerült alig több mint 1 óra alatt megtenni, így az emlékműnél egy negyed órát szusszanhatott a társaság, amíg dél felől hosszú, fényes lámpasorok jelezték az annavölgyi túrázók érkezését.

A két csoport egyesült, és együtt haladtunk tovább hegyeken-völgyeken keresztül a csolnoki bányamúzeumba, ahol egy kis vendéglátás várta a társaságot. 80 liter forralt bort, 60 liter teát és 1000 szelet kenyeret kínáltak fel a résztvevők számára, a pihenőidő közben jutalomban részesültek a legidősebb illetve legfiatalabb résztvevők, a legnagyobb csoportok, a születésnaposok, és a legmesszebbről érkező személy, itt érdemes kiemelni hogy egy ausztráliai résztvevő is gyarapította a társaságot.

A kis feltöltődést követően a csapat elkezdett ereszkedni Csolnokról Dorog irányába, a visszajelzések szerint a túrának ezen szakaszán volt a legpazarabb hangulat. A végére mindenki belejött! 21 óra körül érkeztünk meg a dorogi Penny parkolóba, ahonnan szervezett keretek között mindenkit hazaszállítottak.

Biztosan voltak közülünk olyanok, akik már korábban Annavölgyről részt vettek az eseményen. Mi most kísérletet tettünk arra, hogy ezt az élményt megosszuk azon Tokodiakkal is, akik éreztek magukban elég lendületet és motivációt a részvételhez. Az emberek többsége manapság már nem, vagy elég ritkán jár kirándulni az erdőbe. Éjszaka pedig szinte egyáltalán nem. Igyekeztünk lehetőséget kínálni ezzel az alkalommal arra, hogy a kevésbé jártas emberek is épségben végigjárhassák az útvonalat, és új tapasztalatokat, új élményeket szerezhessenek. Emberek találkoztak, közösségek jöttek össze, és ezekre a közösségekre kivétel nélkül mindenkinek szüksége van. A lényeg a részvétel volt, és ténylegesen átérezni az út, az este varázsát. Ezen este erejéig ez a több mint 400 ember egy közösséget alkotott. Úgy gondoljuk, mindnyájan sikerélményként könyvelhetjük el, hiszen teljesítettük a próbát, az Annavölgyi Téli Túrát. Ezen a ponton köszönjük meg minden résztvevőnek, Annavölgyről és Tokodról egyaránt, hogy velünk tartottatok, és őszintén reméljük, emlékezetes este marad a számotokra!

Nem szabad megfeledkezni azokról, akik az egész eseményt megszervezték, vagy részt vettek a megvalósításban:
– Elsősorban köszönet Bánhidi Józsefnek, Annavölgy község polgármesterének, aki lelkesen, szívesen fogadott bennünket és az egész tokodi csoportot, készséggel segített abban, hogy a lehető legjobb megoldást megtaláljuk a rendhagyó túra megszervezésére.
– Köszönet az annavölgyi polgárőröknek és tűzoltóknak, illetve a tokodi szervezőknek akik a túrázók épségét biztosították. És ezen a ponton emeljük a Tokodi Önkéntes Tűzoltó Egyesületet, akik a korábbi egyeztetés hiányában is jöttek ha jönni kellett, és segítettek egy idősebb bácsinak épségben lejutni a célállomásra!
– Köszönet azoknak, akik a csolnoki vendéglátáshoz a zsíros kenyeret, forralt bort és forró teát elkészítették a számunkra, illetve a helyszínt biztosították.
– Köszönet Dénes Ákosnak, aki biztosította számunkra az útvonalat illetve a bejárást a túra előtt és után egyaránt.
– Köszönet azoknak, akik a vendéglátáshoz felajánlották saját boraikat: Siklósi László, Süveges Zoltán, Szabó Tamás, Farszki László, Robotka István, Robotka Dénes, Robotka Márk, Robotka Vilmos.
– És természetesen mindenkinek, aki részt vett az esemény megvalósításában.

 

Bánhidi József szavával élve: Reméljük, hogy idén valami elindult. Jövőre Veletek Ugyanitt!