Tokod Falu Helytörténeti Kultúrmisszió

2017 Fotós kirándulás az Újszőlőkben

Kedves Érdeklődők, Résztvevők, kedves Olvasóink.

 

Ahogyan korábban megírtuk, jelentkezünk némi értékelő cikkel a legutóbbi, szombati eseményünket illetően. Elsősorban rövid beszámoló következik, miken is mentünk keresztül a vadrózsán kívül a szombat délután során, ezt követően pedig mérlegelés és néhány nevetséges önreflexióval kevert magyarázkodásnak tűnő sor következik. Olvassátok bátran végig, több idegesítő szókapcsolat nem lesz.

 

16 vagy 17 óra? Na igen, az első fogós kérdés, amely mindenkiben felmerült a délután során. A cél 17 óra volt, viszont a szórás fél 5-től fél 6-ig tartott. Mindenesetre a csipet csapat elindult a Parkból az Ótokodi úton a Peresvölgy felé, egészen a Dankhegyig, ahol fakultatívan mászhatták meg a résztvevők a motorosok által jól kijárt mészköves huplit, ahonnan a gyönyörű tájba csak a Brikettgyár torzója, és a párkányi papírgyár kéménye rondít bele. A Dankhegy lábánál beértük egymást, a délutános műszak is megérkezett, így elindult a kaptató fel az Újszőlők tetejére, ahol az elengedhetetlen csoportkép elkészítése után csurogtunk, ha úgy tetszik gurultunk lefelé vissza a Nyárasvölgybe. Juhász Jani bácsi gyönyörűen gondozott és rendben tartott szőlője mellett ereszkedtünk le az Újszőlők folyójának völgyébe, ennek az érdekessége hogy a völgy autóútja egészen a Béke utcától végig van kaszálva, majdnem hogy parkos jelleget adva a völgynek.

 

 

Nem sokkal 19 óra előtt értünk vissza az általam önkényesen elnevezett és fenntartott Kis Szeder Parkba, amellyel már évek óta cél volt, hogy egy, a kirándulók és turisták által bármikor használható nyilvános pihenő- és tűzrakóhelyet hozzunk létre, ez úgy tűnik, lassacskán sikerülni fog. Azonnali tűzgyújtás következett, és mindenki elővette a batyus elemózsiát, ugrott a nyársra a Coop-os csirkemell (köszi Joci!), ezen kívül kukorica, padlizsán, kolbász, meg amit el tudtok képzelni, rendesen terült terült az asztalkám, meg a sörpadom. A cirka 2 órás sütögetés alatt a gyerekek és a kíváncsi 18 pluszosok is megtekinthették a Tokodon 100%-ban egyedi, lassan 7 éve épülő lombházat a park névadó szeder (eper) fáján. Örömteli volt látni a munka gyümölcsét a mosolygós gyerekszájakon.

A mi szánkon csak a szalonnazsírt lehetett látni, de valljuk be, 3 csavaros bacon és öblítő után az ember kisebb lendülettel mászik fára. A kajálás alatt részben cserélődött a társaság, érkezett az “éjszakás műszak” is, és 21 órakor indult a túra, meg a mutyi felfelé a Hosszúhegy tetejére. 22 órára már bőven fenn voltunk, és én személy szerint egy gyenge Mythbuster-t játszva megdöntöttem a hullócsillag-mítoszt. Hogy bennem volt-e a hiba, vagy a fátyolfelhőkben az égen, nem derült ki, de hogy egy darab izzó meteort sem láttam az égen, az is fix. Elhangzott egy mondat egyik résztvevőnktől az este folyamán a dombon, amely így hangzott: “Mindig arra jön a hullócsillag, amerre nem leső.” Igen, ennél tokodiasabban ki sem lehetett volna fejezni, külön köszönet a beszólásért. Persze a Falu fényei és a gatyától lefelé kivilágított Bazilika úgy-ahogy kárpótolta a népet, de nem elégedetten indultunk le éjszaka a hegyről.

Értékelés

 

A résztvevők számát tekintve (23-28 között változott) abszolút sikeresnek tartjuk az eseményt, és mindenkinek hálásak vagyunk azért, hogy érdeklődést mutatott az esemény, és ami még fontosabb, a Falu felé. Egy újabb lépést tettünk afelé, hogy a Tokodiak megismerjék, hol is élnek.

 

Tanulságok

 

Mindannyian civil ember lévén nem végeztünk rendezvényszervezői tanfolyamot, ennek következtében itt-ott felmerültek dramaturgiai hibák. Az indulás, az indulás. Legközelebb egy tökéletesen pontos időpontot fogunk megadni, és hozzátesszük azt is, hogy a vonat nem vár. Sajnos a több esetben ideiglenesen kettészakadt csapat miatt nem tudtuk azt a tervet megvalósítani, hogy 1-1 rövid, mindenki által hallható tájegység bemutatás legyen, illetve a mi hiányunk, hogy nem tudtuk a 20+ embert teljes mértékben egyben tartani. A következőkben ezeken a felmerült problémákon mindenképp korrigálni fogunk. Óriási köszönet illet mindenkit aki részt vett az eseményen vagy annak szervezésében, óriásiak vagytok, csak így tovább mindenki! Szívesen várjuk a résztvevők fotóit, észrevételeit, javaslatait akár itt commentben, vagy üzenetben. A csapat nem áll meg, a tervek szerint ősszel a Török útban folytatjuk a nyilvános eseményeink sorozatát. Csak A Tokod!