Tokod Falu Helytörténeti Kultúrmisszió

2018 Tokod az annavölgyi disznótoron

Elsöprő sikert aratott a 2018-ban negyedik alkalommal megrendezett annavölgyi falusi disznótor, amely már-már kezd fesztivál hangulatba alakulni, a tegnapi tokodi csapat bemutatkozása után ezt mindenképpen borítékolhatjuk. Következzen hát egy kis beszámoló a szombati eseményről!

Nem kezdjük a sztorit Ádámtól és Évától, de a félreértések elkerülése végett néhány előzmény gondolatot meg kell osztanunk az olvasóval. Alig egy éve pattant fel a neten egy véletlen alapján az önmagát szépen kinövő, Tokodot szinte mindig a lehető legelfogultabban patronáló, “Kultúrmisszió” névre hallgató fotós társaság tevékenysége. Eleinte naivan mindig azt próbáltuk nyomatni, hogy szeretett Falunk a világ közepe, amely sokak számára ténylegesen így van. De ahogyan az elmúlt év során egyre inkább fejlődött a szemlélet, és egyre inkább bekerült a társaság a köztudatba, mindenkinek el kellett ismernie: nem csak Tokodból áll a világ. Nem bizony, hanem itt van mellettünk, és most már kijelenthetjük hogy velünk, egy szintén remek közösséget alkotó falu: Annavölgy. Csak idő kérdése volt, hogy a két hasonló történelmű szomszédos település hagyományokat ápoló tagjai mikor találnak egymásra. Január 27-én erre a kérdésre is pontot tehetünk, létrejött a kombó.

Sok-sok véletlen és sok-sok egymást követő esemény juttatott el bennünket odáig, hogy a tegnapi szereplés megvalósulhasson. Még októberben merült fel a lehetősége annak, hogy karácsony után csatlakozzunk az évek óta sikeres annavölgyi téli túrához, amely együttműködés hosszú egyeztetések következtében létrejött, és ezen együttműködésre alapozva hívott meg bennünket, tokodiakat Bánhidi József annavölgyi polgármester a falusi disznóvágásra. Első körben az év elején még a szűk ismeretségi szálakat követve keresett fel minket Józsi, mi azonban kapva az alkalmon néhány nap alatt összetoboroztunk egy nagyszerű, belevaló csapatot a részvételhez. Ezzel természetesen nem önmagunk promózásáról vagy dicsekvésről van szó, de a tapasztalatok azt mutatják, mindenképpen nagyot alkotott a társaság.

 

Egyetlen tényezőt szeretnék kiemelni, amely alapvetően meghatározta az együttműködésünket. Ismeretes, hogy kicsiny falunkban számos és még annál is több civil szervezet működik, valamilyen formában mindegyik a Falu közösségi életét illetve hagyományait ápolja. Ennél még nagyobb öröm mindenki szemében az, hogy vannak olyan társaságok Tokodon, akik az előző évtizedek szemléletein túllépve, fiatal lendülettel szolgálják Tokod közösségét. És a legnagyobb öröm, amely egyben számunkra a tegnapi napot is létrehozta, hogy a disznótoron mindenki eltekintett attól hogy gazdakörös, önkéntes tűzoltó, vagy kultúrmissziós. Mindnyájan Tokod fiai és lányai vagyunk, és egy tökéletes egységet alkotva mutatkoztunk be öt másik falu mellett Annavölgyön. Ahogy Keró barátunk megjegyezte: Létrejött a kombó!

Ebben a szellemben kezdődtek meg szombat reggel a munkálatok, és a törzsgárda fitt férfi tagjainak köszönhetően úgy pörögtek az események, hogy követni is alig lehetett. 9 óra magasságában már sült vérrel és resztelt májjal vártuk a vendégeket, egy órával később pedig már a sült kolbászért álltak kígyózó sorok a tokodi pavilon előtt. 11 óra magasságában egyre inkább kiviláglott, hogy “hiába” a két féldisznó, az egyre népesebb társaság pikkpakk fogyasztotta a tárcsán épphogy átpirított ételeket, délben már a kaotikus helyzet közepette az összes tartalék pecsenyét be kellett vetni, hiszen sokak már a reggelitől kezdve Tokod standjánál kívánták a nap étkezéseit lebonyolítani. Különlegesség volt a “tüskés” töltött karaj, amely szintén percek alatt elfogyott. Kora délután már csak káposztával tudtuk ellátni a Tokodról és a környékről áramló vendégeket a pavilonok előtt, 16 óra magasságában pedig már a fiktív “kókuszgolyó is elfogyott” feliratot firkantottuk fel az aktuális menüt szemléltető táblára.

A 14 órakor fellépő sztárvendég előadása alatt több száz résztvevőt fogadott be Annavölgy Fő tere, amely nagy előrelépés a tavalyi évhez képest. Természetesen nem akartuk és nem is akarjuk learatni a babérokat “idegen” pályán. Elsőévesként a célunk az volt, hogy a vendégeink és mi magunk jól érezzük magunkat. Két fontos dolog vezérelt bennünket a nap folyamán: az együttműködés és a hangulat. Utóbbihoz a jó kis tokodi gyümölcslevek is folyékonyan hozzájárultak, ez hozzá tartozott az egész feelinghez. Természetesen őszintén bízunk abban is, hogy tokodiként tudtunk egyet s mást hozzáadni Annavölgy hagyományos rendezvényéhez, amely hab azon a “tortán”, amelyet tegnap tökéletes együttműködéssel hoztunk létre, és kínáltunk el az utolsó májas hurkáig.

Hatalmas köszönet illeti elsősorban Bánhidi József annavölgyi polgármester urat, hogy lehetővé tette számunkra és a vendégek számára ezt a felejthetetlen élményt.

Köszönet Kertész Gyurinak, aki perfekt szakértelemmel vezényelte le az előadásunkat, és természetesen az összes csapattagnak, akik részt vettek az eseményben, és képviselték szeretett falunkat a “szomszédban”: Bánhidi László, Dénes Ákos, Robotka István, Robotka Ilona, Szabó Tamás, Nagy János, Nagyné Timi, Faragóné Mariann, Szépvölgyi Arnold és nem utolsó sorban Gábris Zoltán, aki úgy pörgött a húsdaráló mellett, hogy nézni is élmény volt.

Öröm volt látni hogy létrejött a kombó Tokod és Annavölgy között, létrejött a kombó Tokod fiatal szervezetei között. Hatalmas köszönet Nektek, a résztvevőknek, a vendégeknek, támogatóknak. Őszintén reméljük, hogy ezzel az eseménnyel tettünk egy lépést a Falu közéletének felpezsdítése felé.

#csakatokod
#tokodote
#akkorigyunkmegegyet
#joelesezakes
#koszonjukannavolgy
#hosszuvoltazeste 😀