Tokod Falu Helytörténeti Kultúrmisszió

Az 1956-os forradalom tokodi vonatkozásai

1956-os forradalom idején a tokodi fiatalok sem voltak restek, össze szerveződtek és csapatot hoztak létre, hogy segíteni tudják az esztergomi haderőt. Hogy eljussanak Esztergomba felkeresték Katona Vilmost aki a forradalom idején autóbusz vezető volt az Autó Közlekedési Vállalatnál (AKÖV) Dorogon.

A vállig felfegyverkezett tokodiak puskákkal, zászlókkal a kezükben az Egyházvölgy, Vörösmarty utcájában kérték meg Vilmost, hogy vigye be Őket Esztergomba, ahol a harcok már dúltak. Eleinte ellenkezett, ugyanis nem szerette volna, hogy a buszt támadás érje, féltette az állását, de végül a kényszerített helyzet miatt muszáj volt cselekednie.

Dél környékén indultak el, a buszban felfokozott hangulat lehetett, a fiatalokban tobzódott az adrenalin amikor a puskák dörrenései egyre hangosabbá váltak. Ahogy beérkeztek Esztergomba már a levegőben érezni lehetett a feszültséget, így Vilmos a Kossuth L. utcánál valahol a Szent Anna plébánia (Kerektemplom) környékén kérte meg a forradalmárokat, hogy folytassák gyalog útjukat. Elbúcsúztak szerencsét kívántak egymásnak.

Ezután Vilmos biztonságban vezette tovább a buszt, leparkolt Dorogon a vállalat garázsában, majd elindult gyalog hazafelé és emlékeibe véste az elmúlt pár óra történéseit.

 

A történetet köszönjük Véberné Ildikó szül. Katona Ildikónak

 

Szépvölgyi Arnold