Tokod Falu Helytörténeti Kultúrmisszió

Eladó szénbánya Tokodon? Hogy is van ez?

Az utóbbi héten felröppent az interneten egy bulvárhírként is kezelhető cikk, miszerint Tokod közigazgatási területén 100 millióért lehet venni szénbányát. Az Index, a Hídlap, és a Borsonline is közzétette a cikket. Kicsit utánajártunk mi is ez, és hol van.

http://index.hu/mindekozben/poszt/2017/03/12/100_millio_forintert_vehet_maganak_egy_szenbanyat_tokodon._egy_ingatlanportalon_hirdetik/

A cikkben szóban forgó 2 hektáros terület a pincéki elágazásnál lévő, korábbi nevén Újebszőnyi bányatelep ingatlanja. 1971-től lényegében a rendszerváltásig folyt itt szénbányászat, az Öreg-ebszőnybányai mezők lefejtése után. Már a bánya megnyitását megelőző kutatások is a hanyatló időszakban kezdődtek (1970-es évek elején úszott el a Dorogi-szénmedence legtöbb jelentős bányája), ezért utólag kijelenthetjük: talán már akkor sem szántak nagy jövőt az itteni üzemnek, főleg hogy a szén minősége nem érte el a várt mértéket. Visszatérve: 1990-ben az épületek egy részét lebontották, a lejtaknát befalazták, a terület valószínűleg magánkézbe került, és most eladó. A mai állapotokból is látható, hogy fejlesztés 27 éve nem nagyon történt a területen (egy tetőcserét kivéve), közel ennyi ideje köze sincs az aktív bányászkodáshoz. Éppen ezért talán merész dolog még ma is szénbányaként tekinteni a területre. Mindenesetre néhányan felkapták a fejüket, de jobb tisztán látni a falu környékén zajló eseményeket.

Újebszőnyi bányaüzem

 

A cikket elsőre elolvasva valójában nem az Újebszőnyi bányára asszociáltam, hanem a Csobántanya alatt lévő 17-18-as aknákra. A sztori szinte majdnem ugyanez, annyi különbséggel, hogy ezutóbbi bánya története még 1894-re nyúlik vissza. Romos épületek, csernobil hangulat, eladó tábla a kapun. Szóval ha már itt tartunk, meg is duplázzuk: nem is egy, hanem két szénbánya is eladó Tokodon! Lássuk, mit érdemes tudni a tizenhetesről:
A másik eladó ipari terület Tokod-Ebszőnybánya és Annavölgy között, Csobántanya alatt elhelyezkedő, közel 2 hektáros ipari ingatlan. A területen 1894-ben a Trifaili Kőszénbánya RT végez kutatást, majd 1924-ben megkezdik a szénbánya megépítését. 1925-ben a bánya elúszott (tehát a karsztvíz elárasztotta a bányavágatokat.) 1951-ben folytatják az aknák mélyítését és az építkezést. 1958. július 16-án helyezik üzembe, de október 18-án máris elúszik. 1959 első félévében történik a víztelenítés, innentől kezdve a bánya 1971-ig üzemelt, folyamatosan küzdve a vízzel és a betörésekkel. 1971 első negyedévében kezdik meg a bánya Északkeleti területeinek feltárását, újabb vágatokat hajtanak ebben az irányban, viszont október 8-án percenként 76 köbméteres mennyiségű vízbetörés elfullasztotta a bánya függőaknáihoz tartozó mezők egészét. A lejtaknai bányamező (lejtakna nem függőlegesen, hanem lejtősen vagy vízszintesen halad a föld mélyére) tehát a lejtaknai mező Északnyugat felé terjeszkedett, november elsején az egyik itteni vágatvégben is megjelent a víz, november 4-én a szivattyúzások ellenére a víz elárasztotta a szivattyúkamrát, így a megmaradt lejtaknai mezőt is fel kellett adni. Ezzel a Dorogi Szénbányák 17-18-as aknáit feladták. Valamilyen szinten történtek tömedékelések (a függőaknákat betömték, lezárták betonfedéllel), de a vízszintes szállító alagutakat nem zárták le, ez a főút mellől is látható. Vegyipari üzem működött az ingatlan egy részén a bányászkodást követő években, ez a magyarázata hogy még a 2000-es évek elején is az irodaépületek viszonylag jó állapotban voltak. Mára azonban rendkívül leromlott az állapota az egész ingatlannak. Az alagutak a képek alapján továbbra is járhatóak. A nagykapunál lévő kisházban egy házaspár őrizte a területet.
Képek forrása: Index fórum

17-es akna nagykapuja

Tárók bejárata

 

A képek alapján az utóbbi terület talán inkább megőrizte a bányászkodás jegyeit, mint a hirdetésben feladott terület. Az itt mutatott képek fórumról származnak, készítője számunkra ismeretlen. A terület magánterület, a bejárást senkinek sem javasoljuk.