Tokod Falu Helytörténeti Kultúrmisszió

Feltárási jegyzék 10. - Dankhegy, Oldalföldek

Dankhegy

 

A löszös, köves domb oldalán kiszántott kövek környékén igen sok római kori cserép hever a felszínen. A begyűjtött leletanyagban II – III. sz.- re keltezhető sárga színű, külső oldalán vörös festett, sávban hullámvonallal díszített korsók, szürke, rovátkolt díszes tálak, szürke hombárperem, sárga füles korsó stb. töredékei találhatók. ( Horváth – Kelemen – Torma, 1969. )

 

Oldalföldek ( Dankhegy és Ótokod közötti terület. )

 

A századforduló táján a dűlő területén előkerült kardot, kengyelt és karperecet szerzett meg Brenner Ferenc esztergomi magángyűjtő. Osváth Andor szerint a dűlőben sok honfoglalás kori leletre akadtak. A Brenner gyűjtemény jelentős része utóbb az EBM – be és a DTM- be jutott. Az oldalföldeki leletek azonban sajnos nem azonosíthatók.

 

Leshegy alja

 

A vízmosásokkal tagolt legelőn Nagy József és Wendl Nándor a hatvani kultúrába sorolható textildíszes cserepet, táltöredéket és keltakori oldaltöredékeket gyűjtött.

 

Cigányhegy alja

 

A homokdomb lábánál egy mélyút falában beásás nyomát figyeltük meg. A beásásból és környékéről néhány III – IV. sz. –i cserepet. tál és fazéktöredéket gyűjtöttünk. ( Torma, 1970. ) A lelőhely a Dankhegyi lelőhelyen megfigyelt település részét képezhette.