Tokod Falu Helytörténeti Kultúrmisszió

Feltárási jegyzék 13. - Szénosztályozó, Ebszőnyi iszapgödör, Két nyárfa dűlő

Szénosztályzó

 

1962-ben az új szénosztályzó építésekor csontvázas temetkezéseket bolygattak meg.(Szepessy Géza jelentése. A lelet a DTM gyűjteményéből elkallódott.) Soproni Sándor és Szepessy Géza leletmentése során 140-150 cm mélységben 2 db D-É-i és egy Ny-K-i tájolású, nyújtott csontvázas sírt bontottak ki, egyidejűleg bemérték még a földmunkával megbolygatott kér sír helyét, és az onnét származó koponyákat is megmentették. Lelet csupán a 2. sírból, a jobb fül helyéről előkerült töredékes bronz fülbevaló volt, melynek alapján a temetkezés korát nem lehet teljes biztonsággal megállapítani. Soproni Sándor szerint a temető –feltehetően- a korai Árpád-korból származik.

 

Ebszőnyi iszapgödör

 

A hegyes-kőtől DK-re húzódó dombhát tetején, Zab Sándor földjén Csillag Gyula 1960-ban, 5 hamvasztásos urnasírt tárt fel. A tölcséres nyakú urnákat, a tokodi csoportba sorolható fazekakat, mészbetétes díszítésű, tölcséres nyakú nyomott gömbtestű bögréket, Bándi Gábor közölte. Az egyik urna alsó felét zsinórbenyomásos díszítés borítja.

 

Két nyárfa dűlő

 

Az alacsony homokdombon, a felszínen szétszórtan heverő és hamus foltokban elhelyezkedő cserepeket találtunk. Egy duzzadt peremű fazék töredéke valószínűen a kora-bronzkori zóki kultúrába tartozik. A behúzott peremű táltöredék, a külső oldalán fényezett, fekete színű, belső oldalán sárgásbarna, bütykös díszítésű edény, szűrőedény-töredék, orsógomb stb. a kora-vaskorba keltezhető. A lelőhely ÉK-i végén néhány szürke színű késő-római kori cserepet is gyűjtöttünk. (Horváth-Torma, 1970)