Tokod Falu Helytörténeti Kultúrmisszió

Feltárási jegyzék 5. - Csomorja, Nagy-berek

Csomorja (Hegyes-kő)

 

A Hegyes-kő DK-re húzódó dombhát tetején, Zab Sándor földjén Csillag Gyula 1960-ban 5 hamvasztásos urnasírt tárt fel. A tölcséres nyakú urnákat, a tokodi csoportba sorolható fazekakat, mészbetétes díszítésű, tölcséres nyakú nyomott gömbtestű bögréket Bándi Gábor közölte. Az egyik urna alsó felét zsinórbenyomásos díszítés borítja.

 

Nagy-berek

 

A tokodi TSZ édesvízi mészkőbányájában Török Gyula és Jánossy Dénes 1960-ban a mésztufa közötti löszből sok állatcsontot és néhány pörkölt csontot, kvarcit ütőkövet, retusőrként használt, bevagdosott csontot ásott ki. Az állatcsontok a lelőhelyet a Würm. I. eljegesedés korszakára keltezik, ennek alapján a kisszámú és jellegtelen régészeti anyagot Vértes László a dunántúli moustier kultúrába sorolja. A lelőhely korát a C14 vizsgálat 36200 évben határozta meg.

 

A vízmosásokkal szabdalt domboldalon egy kb. 1,5 m mély beásást figyeltünk meg. A beásás közelében az urnasíros kultúrába sorolható behúzott peremű és turbántekercses peremű táltöredéket gyűjtöttünk. ( Torma, 1970 )