Tokod Falu Helytörténeti Kultúrmisszió

Helytörténeti kultúrmisszió - 20. rész: Hősök szobra

Biztosan észrevettétek, hogy az epizódok során látható tájegységeket teljesen logikátlan sorrendben mutatjuk be, ugyanígy téve a látványosságokkal is. Próbálunk változatosan, a határ egyik, másik, harmadik részéről “szemezgetni’ 1-1 tájegységet minden vasárnapra. Ezt a logikátlan logikát tovább rontja, hogy vannak olyan objektumok, amelyek bemutatásával az aktualitást is hangsúlyozzuk, teljesen felborítva az epizódmegjelenés rendszerét. Nem teszünk másképp az első világháborús hősök szobrával sem, hiszen tegnap, május 26-án emlékezett a falu apraja-nagyja (na jó, inkább csak apraja…) a világháborúk áldozataira. A szóban forgó szobrot 1931. november 22-én emelték a Tokodi Szent Márton téren. Ezután lett a neve Hősök tere, lásd: a buszmegálló hivatalos neve a mai napig Hősök tere. A szobor megalkotója Gách István Lipót, ő alkotta a Gundel család sírboltját is. A művész szignója a kürtös sarkán található. Fontos megemlíteni, hogy a mintegy 300 bevonult tokodi közül a legtöbben az esztergomi császári és királyi 26. gyalogezred és a nyitrai 14. honvéd gyalogezred kötelékébe vonultak be valamint a magyar királyi 6. honvéd huszárezred és császári és királyi 5, 9, 11. huszárezredekbe. A régi fényképeken látható, hogy akkor a falu inkább nagyja, mint apraja képviseltette magát a megemlékezéseken. Leventék, bányászok, csendőrök díszegyenruhában… Más világ volt az, tény. Mindenesetre a szobor egy nagyon is karakteres faluközpont-képet adott a templom előtti térnek, egészen 1964-ig. (Tudomásunk szerint, ha tévedünk, kérünk javítsatok.) Tehát 1964-ben az akkori vezetés úgy döntött, a Hősök szobrát áthelyezi az akkor frissen elkészült Új iskola épülete melletti elágazáshoz. Meg is történt ez kerítésestől, talapzatostól, részdomborművestől. Ja, nem… A domborművet az áthelyezést követő rövid időn belül ellopták. (!) Meg lehet nézni a különbséget a régi és a mai felvételek között. Tehát immár 53 éve a Béke utca és a Köztársaság utca elágazásánál díszíti Tokodot a szobor, egy sokkal eldugottabb helyen. Lényegében csak az látja, aki erre lakik, vagy véletlenszerűen erre jár. Mások pedig értetlenkednek: miért Hősök tere a Hősök tere? Igen, jó kérdés.
Visszatérve a megemlékezésre, immár 10 éve annak, hogy Kolbert Sándor és társai szervezésében elindult az a hagyomány, miszerint minden évben májusban megemlékezünk a világháborúk áldozatairól. 2017-ben május 26-án volt az “ünnepség”, amelyen a Szivárvány társaskör szerepelt, Bánhidiné Mészáros Edit képviselőasszony mondott beszédet, továbbá Tóth Tivadar polgármester valamint Horváth Mihály alpolgármester helyeztek el koszorút az emlékműnél. A tokodi áldozatok neveit Molnár István és Nagy János sorolták. Beszéljenek innentől a képek!

A Helytörténeti Kultúrmisszió során Tokod történelmi, természeti kincseit látogatjuk meg, fotógalériát készítve felidézzük azoknak történetét.