Tokod Falu Helytörténeti Kultúrmisszió

Megnyílt Mezős Béla és Mezős Béláné Bednárik Mária kiállítása az Alkotóházban

A következőkben néhány mondatot olvashatnak a művészek életének fontosabb állomásairól, illetve arról, hogyan kerültek kapcsolatba a művészet ezen fajtájával. Mindenkinek javasoljuk a kiállítás megtekintését!

 

Mezős Béla

 

  1. november 16-án születtem Tokodon. Ugyanitt végeztem el az általános iskolát 1964-ben. Középiskolai tanulmányaimat az esztergomi I. István Gimnázium és Szakközépiskolában végeztem el, 1968-ban itt érettségiztem. Ezen év júliusában a Tokodi Üveggyárban kezdtem el dolgozni, majd novemberben bevonultam a soproni határőrkerület kiképző központjába. Szolgálati időmet a Sopron közelében lévő mucki őrsön töltöttem. A zord időjárás okozta állandósuló arcüreg problémák miatt kórházba kerültem és megoperáltak. Ott kezdtem el golyóstollal rajzolni unalmamban. 1970-ben a családom egy ismerőse (Perjési Ferenc) vitt el a Tokodi Üveggyár Puxbaum Jenő festőművész által vezetett képzőművész körbe. Puxbaum Jenő Csók István és Glatz Oszkár tanítványaként az 1940-es években kitűnő eredménnyel végezte el a főiskolát, ill. lett festőművész. E szakkör tagjaként többször szerepeltem megyei kiállításokon, valamint 1983-ban Kecskeméten országos amatőr kiállításon első helyezést sikerült elérnem. A szakkör ezekben az években sok sikert mondhatott magáénak. (Kiváló Együttes cím, Országos Szakköri II. díj – Kecskemét) Egy rövid ideig Furlán Ferenc festőművész által vezetett dorogi szakkörnek is tagja voltam. Pillanatnyilag egyetlen csoporthoz, művészkörhöz sem tartozom. A szakkörben ismertem meg feleségemet, Bednárik Máriát.

 

Mezősné Bednárik Mária

 

  1. május 30-án születtem az esztergomi kórházban, de szüleim révén tokod-üveggyári lakosként. Az általános iskolát az üveggyári, majd felső tagozatosként az altárói iskolában végeztem el 1962-ben. 1962 és 1966 között az esztergomi Berzeviczy Gergely Közgazdasági Szakközépiskolába jártam, itt érettségiztem. 1966 augusztusától a Tokodi Üveggyárban dolgoztam, 1967-től mint műszaki rajzoló, majd gyártmányszerkesztő. Az üveggyári Liszt Ferenc Művelődési Házban működő rajzszakkör tagja 11 évesen lettem. Első mesterem Nyergesi János, majd Puxbaum Jenő festőművészek tanítványaként igyekeztem fejleszteni rajzkészségem. Később itt ismerkedtem meg férjemmel, akivel 1972-ben kötöttünk házasságot. Szakköri éveim alatt több megyei és helyi tárlaton vettem részt munkáimmal.

 

A továbbiakban közös életünk fontosabb eseményeit és állomásait mutatjuk be. 1973-ban született meg gyermekünk Béla, aki szerencsére örökölte a rajz és a festészet iránti szeretetünket és készségünket. Életünk 1986-ban jutott el talán legnagyobb és legfontosabb fordulatához. A Balatontourist “Nyárfa” (ma Európa) alsóőrsi kempingjében hosszú tervezés és készülődés után, feleségem portrérajzolásra kért engedélyt. Az évek folyamán ezt kibővítette olajfestmények és híre festők alkotásai olajmásolatának készítésével. Én közben vállalkozóként rézlámpák, kisebb lakberendezési tárgyak készítésével mutatkoztam be a kemping egyik ajándékboltjában. Néhány rézmunkám megtalálható az Esztergomi Bazilikában és a vízivárosi templomban is. Ezen időszakban kissé háttérbe szorult számomra a rajzzal való foglalkozás. Majd a 90-es évek elején, részben a grafitisek hatására kezdtem egy új technikával kísérletezni. Napjainkban egészségügyi állapotom miatt tértem át a festékekről a grafikus technikára. A sok gyakorlásnak köszönhetően kezdtek mutatkozni az eredmények. Festékszóró flakonokat gyártó cégekkel vettem fel a kapcsolatot, akik lehetőséget biztosítottak gyártó-vevő találkozókon bemutatók tartására. Nagyáruházakban, bevásárló központokban (Tesco, Obi, WestEnd City Center), Budapesten a Műszaki Egyetemen rendezett Color-Hungary festékkiállításon. Itt egy ízben elnyertem a “leglátványosabb bemutató” címet. További bemutatók helyszínei: Harkányfürdő, Hajdúszoboszló, Orfű (Rácz tanya), Pécsi Egyetem aulája. 1997-ben baráti segítséggel eljuthattam Honoluluba, ahol szabadtéri tárlaton 20 amerikai festő társaságában mutathattam be munkáimat, amiért ezúttal köszönöm a Makk család segítségét. A Balaton partján 1994-től kezdődően több kempingben is bemutatkozhattam. Füred kemping (15 éven keresztül), Balatonfüred móló, Révfülöp Napsugár Kemping, Siófok Aranypart kemping, Siófok móló, Alsóőrs Európa kemping, Tihany. Több fővárosi (pl. Csontváry terem) és vidéki város galériáiban kerültek bemutatásra képeim: Veszprém, Székesfehérvár, Pécs, Szombathely, Sopron, Győr, Esztergom. Közös kiállításunk volt Esztergomban, Tiszaföldváron, Táton, Tokodon, Nyergesújfalun, Lábatlanon. Egyéni kiállításom volt Balatonfüreden. Az évek során képeink eddig közel 20 országba jutottak el, velük kapcsolatban több újságcikk jelent meg.