Tokod Falu Helytörténeti Kultúrmisszió

Robotka László gyűjteményéből - 14. rész: Tokodi csuhéfonó szakkör 1984-ben

Az alábbi fényképek 1984-ben készültek, május 1-jén a munka ünnepén. Hagyomány volt a munka ünnepét felvonulással megünnepelni. A Kantin előtt felállított tribün előtt elvonultak a faluban működő termelő egységek szocialista brigádjai: Fatelítő vállalat, EVIG üzem, Aranykalász Termelőszövetkezet, Üveggyár brigádjai, Bányász szakszervezet tagjai, óvodák, iskolák, művelődési ház szakkörei díszes táblákkal, zászlókkal, installációkkal, rengeteg krepp-papír dekorációval a falut körbejárták. „Éljen május 1-je, a munka ünnepe” dallal köszöntötték a kapukban álló és integető lakosságot. Mindig nagy volt az előkészület – nekikészület, a délelőtti programokra, amik egy pár mustáros virslivel és egy korsó sörrel zárultak. Most rátérek a fényképre, ami egy letűnt kort idézett fel bennem. 1984-ben felnőttek és gyermekek csuhé szakkörökön készültek a május elsejei felvonulásra. A gyerekeket Pánczél Teréz néni öltöztette Tokodi népviseletbe.

A képeken szerepelnek:

Salkovics Zsuzsanna, Robotka Aranka, Ifju Mariann, Molnár Gábor, Hundzsa Róbert, Pokorni Imre, Honosi Ferencné, Trenger Jánosné, Vígh Károlyné, Robotka Jánosné, Farszky Józsefné, Vígh Lajosné, Pánczél Béláné, Harmath Sebestyénné, Hazafi Béláné, Mostyenán Olga, Máté Piroska, Máté Mariann

Forrás: R. Lászlótól. Az értékek megőrzésében az egyik legfontosabb emléket a nevekkel ellátott régi fényképek jelentik.

Kérjük, ha rendelkezik hasonló régi fényképekkel, ossza meg szerkesztőségünkkel. Köszönjük!